lördag 13 december 2008

SANKTA LUCIA




Har begett mig till mitt vattenhål, alltså landet för att ta en lugn helg. Igår snöade det och var så fint till em, då det började småregna, men lite snö fick stanna kvar. Här nere i skärgården har det däremot inte kommit någon snö alls. Jag som trodde det skulle finnas massor. Vi brukar få mycket i dessa trakter men inte ännu tyvärr, så det är bara att fortsätta och längta efter en vit jul!!!! Mina rara stjärngossar kommer fram alltid på Luciadagen och dom är gjorda utav Lisa Larsson Gustavsberg.









Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia....så sjunger vi för att vi ska minnas jungfrun från Syrakusa, som dog för sin tro.


Lucia var en kristen italienska som levde på Syrakusa på Sicilien på 300-talet och dömdes till att brinna på bål därför hon var kristen. Elden tog inte fäste och då hällde man kokande olja på henne , men detta hjälpte inte så därför stack man ett svärd gm henne. Därför symboliserar det röda sidenbandet om midjan hennes blod.


Hon är oxå de blindas skyddshelgon. Det sägs att en man blev kär i henne för hennes vackra ögon, då stack hon ut dom och skickade dom till mannen. Mannen han blev kristen och Gud tackade henne gm att ge henne ännu vackrare ögon. Luciakronan ska symbolisera den heliga jungfruns huvud. Namnet Lucia kommer från latin och betyder ljus.


Lussevaka är oxå en tradition sedan 1700-talet. Vintersolståndet infaller ju denna natt och man trodde att troll och otyg skulle komma fram i detta mörker så därför höll man vakt, alltså lussevaka och åt flera rejäla frukostar för att orka hålla sig vaken.


Jag tycker denna berättelse om Lucia är så fascinerande. Har berättat den för mängder av elever gm åren och många har ju inte haft en aning om att helgonet Lucia har funnits och dom har tyckt att det har varit en så spännande berättelse.

Nu har klockan hunnit passera 16.00 och det är verkligen mörkt ute, kolsvart skulle man kunna säga. Ingen stadsbelysning här inte, så mysigt att det äntligen är helg och att vi är här igen!




Denna jul har jag verkligen "snöat in" på gamla kakformar. Jag har dom som pynt i vackra nickelskålar och här i köket i vackra glasburkar.

Har oxå gjort ett fynd på Tradera för ett tag sedan. Detta fynd är denna gamla och så vackra våg. I vågskålen ligger ett fint skådebröd som prydnad.



spisfläkthyllan har jag min samling utav gamla burkar och min "burkängel" från Unnerstad gård har oxå hittat dit.







Idag blev det mörkt väldigt snabbt så jag har fått använda min stol för att kunna fota soffbordets julpynt. Lingonris i zink-kruka med rara fötter och så ett vackert silverfat med ljuslyktor, kakformar och granris, mer än så behöver det inte vara för att få fram julstämningen.










På landet hänger nog min vackraste fotogenlampa. Har letat efter den i många år. Min mormor och morfar hade en likadan som hängde upp på salen där man bara fick vara när det var finkalas. Som barn tyckte jag att den var så fin. Kommer ihåg i detalj hur det såg ut på salen. Redan som liten tyckte jag gamla saker var så vackra.

Så till slut hittade vi denna på en auktion och den blev min julklapp för ett par år sedan. Den är så vacker med sina prismor och utsnirklingar.






Har redan tänt tredje ljuset i o m att det är hemfärd i morgon fm. Då ska vi ut och jaga gran till stan. Granen här på landet stod faktiskt upprätt fortfarande i sin zinkurna, jodå ni ska få se den framöver.....det finns mycket kvar att visa härifrån...


Tänk om det ser ut så HÄR i morgon när jag vaknar, ingen risk skulle jag tro men drömma kan man ju alltid. Tänk vad vore livet utan drömmar....har många kvar än...
och förresten höll på att glömma:

UTLOTTNINGEN FRÅN BUTIKEN GÅR JU INTE UT FÖRRÄN KL. 24.00, HAR NI INTE TAGIT EN LOTT SÅ GÖR DET!


Önskar er nu en skön luciakväll, här ska vi snart värma glöggen, tända en brasa och se filmen del 2 om Arn som jag längtat efter så länge!

Skickar en stor kram till er och ha det så skönt, VIOLAN






41 kommentarer:

Elzie sa...

Vad mycket vackert du visar. Förstår om det är ditt vattenhål. Hoppas du får en skön tredje advent.
Kram Elzie

Ullis/Leva på landet sa...

Vilken otur att ni inte har någon snö där. Mysigt har du i alla fall gjort det.

Kramar Ullis

Home No.1 sa...

Ha det så skönt i ditt härliga vattenhål==)
KRAM!

Mitt hvite hus sa...

Hei Viola=)

Jeg blir like gald hver gang jeg kommer innom deg. Så mange nydelige ting du er lykkelig eier av. Og du er så flink til å sette sammen tingene slik at de kommer til sin rett=)
Jeg digger stilen din og er så glad for den insirasjonen du gir0)
synd du ikke hadde fått snø ved ditt vattenhål.
Kan tenke meg du finner roen med slike omgivelser rundt deg0)
Ønsker deg en fin Luciakveld0)
Klem Kerstin

Mizty sa...

Se där på tröskeln står Mizty i nattlinnet, nyvaken för dagen. Nu när man jobbar ser man inget dagsljus alls.....
därför får man tända dom egna och kika hon hos dig och dina stämningsfulla bilder.

Ha en fortsatt trevlig lucialördag.

Kram Mizty

Fake cake sa...

Fina burkar och saker du har viola:)
kakformar i glasburk var verkligen en bra ide som jag nu knycker;)

Håller tummarna för alla nu som önskar sig priserna du har...

Kram från mig

Millygarden sa...

Ja visst saknade jag dig! Inte har man tid att blogga när det vanas fest inte!! Hoppas ni hade det ritkigt trevlig. Här har det bakats pepparkakshus hela dagen så sätta ihop det får bli i morgon!

Tråkigt att ni inte fått snö hos er..vi har så att det räcker åt er med.
Trevlig Lördag Kväll!
Marina

heavenandearth sa...

Man känner hur julkänslan kommer när man kikar in hos dig, Viola! Alltid lika mysigt...

Ha en go helg!!

Kram! Iréne

Leamarlené sa...

Tänk att det alltid är lika trevligt att titta in här. Så många vackra bilder. Ja man bara njuter.
Gillar verkligen stjärngossarna...sådanna skulle man ha.

Trevlig helg, Marlene

lottens vita och gröna sa...

oh vilka lisalussar du har, de är ju helt underbar! här har vi ingen tillstymmelse till snö heller...det är så otroligt tröttsamt med detta helgrå väder och sura gräsmattor, behöver ljuser och stämningen som snön skänker! ha det sååå gott med dina tända ljus, det låter så skönt med att åka bort till stugan och ´hitta ro! varmlussekram lotten

lottens vita och gröna sa...

oh vilka lisalussar du har, de är ju helt underbar! här har vi ingen tillstymmelse till snö heller...det är så otroligt tröttsamt med detta helgrå väder och sura gräsmattor, behöver ljuser och stämningen som snön skänker! ha det sååå gott med dina tända ljus, det låter så skönt med att åka bort till stugan och ´hitta ro! varmlussekram lotten

Jenny Oak Fae sa...

Vad roligt att du tycker att bloggen ser fin ut..!TACK!

: )

Oj, vad många vackra saker du visar, jag har också totalt dille på kakformar, så fort jag hittar musselformar på loppis så köper jag dem...

Ha en fortsatt fin helg!

KRAM, Jenny

<3

Butik Östergården sa...

Kunde inte låta bli att kika in!
Har bestämt mig för att inte, blogga på helgerna. Men jag är för nyfiken kan aldrig vänta. Så här är jag nu! Vilka berättelser du har om lucia. Den första hade jag inte hört förut. Men den där hon sticker ut sina ögon och skickar till sin älskade den har jag hört. Den berättade de när jag och min man var på Sisilien och Syrakusa.
Hur mycket vackert har du egentligen? Vågen var ju verkligen originell.
Arn filmerna var väldigt bra tycker jag, fast jag gillade inte slutet. Jag är en sådan som alltid tror på att allt skall bli bra och lyckligt. Alltså fånigt romantisk. Du lever i en drömvärld flicka lilla! sa alltid min far till mig. Ja varför inte! tänker jag då.
Sov gott!
Kram Helen

Floras Kulle sa...

Önskar dig detsamma!
Det låter härligt att tillbringa Luciakvällen på landet.
Här myser vi med barnfilm, men nu skall småttisarna somna in (i senaste laget), så sedan blir det nog en kopp glögg i alla fall.
Jag har precis gjort ett litet Lucia-inlägg hos mig, och jag har OCKSÅ med Lucia-tavlan, den är så fin!
Vad kul att du hittade samma lampa som i din mormor och morfars sal. Det är så speciellt med barndomsminnen!
Och kakformar... jag älskar dem också. Har shoppat på mig ett antal, och så har jag beställt pärlor och prismor från Panduro, så i år skall formarna bli till julgranspynt! OM det hinns med...
KRAMAR och njut av kvällen!
//Annette

Anneli sa...

Vad roligt att ta del av historien om Lucia - spännande...
Underbara bilder visar du - jättefina saker...Härligt med kakformarna - har oxå, kanske ska hitta på nåt med dem, är så söta...
Längtar oxå efter snö - men ack ack blir ju inget...
Kramar/Annelie

Karin Lindström sa...

En stor kram till dig oxå Viola! Så fint ni har det på landet, men jag kunde inte tänka mig något annat heller.

Tack för dina rara hälsningar, jag blir så glad!

Ha en rikigt mysig helg!

Varmaste kramarna!
Karin

annashusidingtuna sa...

Du visar så mycket vackert, ditt luciatåg är helt underbart.
Håller med dig om att det är fint med kakformar som stileben.
Hoppas att ni får snö...
Luciakramar Anna

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Vad härligt med lite avkoppling på landet! Sjäv har jag varit i storstan i dag och hälsat på mina farföräldrar. Barnen älskar att åka dit och så gör även jag:)

Vad fina dina lussingar är:) Jag gillar Lisa G:s figurer!

Kram Annica

Mamma C sa...

Ditt lilla vattenhål ser verkligen skönt och mysigt ut att vila på. Önska får man ju göra att det kunde vara vitt ute när man vaknar i morgon. Ha en fin 3:e advent.
Kram mamma C

Frida sa...

Hej Viola! Myser så när jag sitter och läser dina inlägg. Tack för informationen om Lucia. Kände till en del om historien men varför Lucia bär Krona poch historien bakom det röda bandet kände jag inte till innan.
Vilken fin våg du fyndade, jag tycker också om kakformar de är så vackra i sin enkelhet.
Hoppas du har haft en fin Lucia och att du får en mysig 3:e advent!
Kram Frida

Brocante sa...

Hei Viola - så vakkert du har pyntet med lys og kakeformer. Ja - historien om Santa Lucia er tragisk og fasinerende. Jeg har vært mye på Sicilien tidligere. Min første mann kom derfra og begge min sønner er døpt der. Det er mange slike historier om helener, men Santa Lucia er vel den som fasinerer mest tror jeg. Ha en riktig fin helg!

Inspiration i vitt sa...

Gamla kakmått och pepparkaksmått tycker jag oxå jätte mycket om de är så fina att dekorera med på alla möjliga sätt.

Din fotosken lampa är underbar det måste vara mysigt och stämmningsfullt att tända den om kvällarna.
Här är det så mycket snö nu så jag tror nästan inte att det är sannt.
Kram på dig Violan önskar jag dig/Ingela.

Eva Linnea sa...

Va´ kul att du också skriver om Lucias "historia"! Jag har ett inlägg på "Häxor & Änglar" om det. Ha det gott Viola tredje advent och lycka till på granjakten! Kram Eva Linnea

Katta sa...

Å vad mysigt att kunna åka ut till en stuga och koppla av på helgerna så, en sån stuga ska jag nog skriva upp på min önskelista :) Vad spännande att lässa det du skriver om Lucia har inte hört om det sen jag gick i skolan tror jag och det där med att hon är de blindas skyddshelgon visste jag inte.Här har vi ingen snö heller men det har i allafall varit lite kallt här idag och jag har varit i skogen och plockat blå bär och lingonris och mossa, där mår man så bra :) Ha en bra tredje advent, kram Katta

My home is my Castle sa...

Åhh så mange vakre ting du har....
Blir aldri lei av å kikke...
Den lampen din var vakker, Luciafigurene likeså, ja alt sammen ;)
Håper du får litt snø imorgen :)

Det ligger noe til deg på siden min hvis du ikke har sett det allerede.. Bare scroll ned litt ;)

Klem,Kari

LillaFlisan sa...

så härligt ni har det med ett landställe att åka till, att komma bort en stund... Din fotogenlampa är bedårande.. så otroligt söt och så roligt att du gillade gamla grejer redan som barn!

kul att du skickat iväg så många ordrar, då är det många som blir glada till jul!

Min ,man blev mindre glad idag när jag kom hem med inte mindre än TVÅ kälkar!!!!

Jag får väl berätta mer på bloggen senare!

Kram min goa Viola!!!

Flisan

Ann-Catrin sa...

Vad härligt det lät med landet... att tanka energi!!

har inteheller en endaste snöfläck här... saknar det .. för det är så himla mörkt!!

Dina bilder trollbinder..

kramar
a-C

Synnøve. sa...

Godmorgon.
Så fina bilder och saker du visar.
Måste vara skönt att ha stugan på landet att dra sig tillbaka till.
Specielt när det närmar sig julen.
Att få tända en brasa och mysa med god mat och dryck är nog det skönaste som finns en vinterdag.
Nu får jag sluta med att önska dig en trevlig tredje advent.
Kram Synne.

Lisas torp sa...

Så många stämningsfulla och nostalgiska bilder du visar från ditt lantställe!
Jag längtar verkligen ner till mitt torp när jag ser dem.

Hoppas att du har haft en härlig helg på landet!
Kram
Lisa

Lillstuga sa...

Tack för dina vänliga ord inne hos mig!! Du skriver med sådan värme och det känns som orden kommer från hjärtat!!
Vilken helt underbar lampa med prismorna, förstår att du var tvungen att ha den!!
Här är det massor med snö, du får gärna ta hur mycket du vill!!! Idag ska jag ut och fota lite vinterbilder på bygget.
Trevlig tredje advent!
Kram Anna

Anonym sa...

Åh så mysigt du verkar ha det där ut i stugan Viola!
Vi har det precis så varje dag!!! Lugnt och tyst och mörkt med en MASSA snö.Igår hade vi strömavbrott i flera timmar under kvällen och det var så himla mysigt att höra tystnaden och mysa med tända ljus och brasa men främst att alla umgås med varann och inte bara sitter framför tv:n hela tiden.

Ha en trevlig 3:e advent
Kram Pernilla

Solstrimmor & Stjärnstrålar sa...

Åh du goa Violan vad mycket fint att frossa i!!! Underbart ställe ni har att tanka själen på.
Ha en go söndag!
kram
nina

annette sa...

Hej Viola!
Tack för Grattishälsning, har funderat på en sak angående detta, undrar om vi "skyttar" är överrepresenterade i bloggvärlden eller dras man till sina "likar"?
Har nämligen kommit underfund med att väldigt många av de jag bloggar med är just skyttar!
Synd detta med snön, var ute i Simonstorp igår och fotade, där var det ganska mycket snö, men tyvärr blir den nog inte kvar så länge där heller, för nu är det plusgrader!!
Hoppas Du får en bra vecka,men synd Du måste lämna Ditt "vattenhål" redan nu på f.m, hade ju varit mysigare att vara kvar hos Dina stjärngossar, bara älskar dessa!!

Stora Kramen // annette

Lallis - liv och leverne sa...

ett helt nderbart inlägg!
I och för sig som vnligt. Men ändå!
Kram Lallis

C De-sign sa...

Hejsan
Så skönt för dig att ha landet som ett "vattenhål".... men behöver byta miljö ibland, ( säger jag som är en "hemmaråtta") Härliga bilder du visar! Så mycket fint du har både privat och i din bloggbutik! Så bra att du hittade mina glasögon, du kanske kommer ihåg att jag sprang omkring och letade efter dem..... ( tänkte ju till och med ta dina på hallbordet...av misstag, förstås!) Men jag har faktiskt tänkt att de kommer nog fram till slut.. men dagen efter träffen hos dig var jag ju och köpte ett par så jag har klarat mig! Jag kanske kan komma förbi en dag och hämta dem? Tack för hälsningen, du får hälsa tillbaka så hjärtligt från mig! Ha nu en fin tredje advent! Kram fr C

Lily of the valley sa...

Mycket fint du visar! Lisa Larssons stjärngossar har jag aldrig sett förut. Jag gillar berättelsen om Lucia.
"Vattenhål", så härligt det låter :D
Jag hoppas vi får snö till jul i hela landet:D
Kram Lily

Fake cake sa...

Ha en fortsatt fin tredje advent du med viola:)

Kram lotta

Josefine sa...

Hei viola:) Så vidunderlig lucia stemning her hos deg. Og så masse fine bilder som vanlig:) Ønsker deg en fin adventsøndag. Klem Josefine

Unknown sa...

Hei Viola
søte luciafigurer, jeg har også noen som jeg tar frem hvert år på luciadagen, men nå som barna har flyttet hjemmefra er det liksom ikke like viktig med tradisjonene.
Kakeformer og den gamle vekten er jo nydelig å pynte med. Jeg skal også tenne det tredje lyset i kransen i dag.
Fortsatt god søndag.
Klem...Ellen

Dicksonska våningen sa...

Jag tyckte mycket om Amerika-kortet i ditt förra inlägg. Också jag kände deras längtan.
Det verkar som att du har haft en bra helg och Lucia. Jag hoppas att du får lite snö snart!

Kram Annika

Som mine dager er sa...

Kjære Viola

Takk for nok et knippe vakre bilder. Du skaper slik stemning på din vakre blogg. OG takk for historietimen om Lucia. Jeg visste ikke alt dette om henne, men nå vet jeg litt mer.

Jeg har ikke fått gjort så veldig mye til jul enda. Noen gaver ble kjøpt inn i dag og litt brente mandler er på plass, men det er alt. Jeg tar det egentlig helt med ro. Jeg stresser ingenting, og det er godt!

Jeg håper du også finner tid til hygge og kos. Det må til hvis vi skal overleve denne travle førjulstiden.

KOs deg masse. Klem fra Marit